• Niezapomniany ślub...

    Ślub i wesele zawsze są wyjątkowe, to Wasz dzień i wasza chwila radości! Jednak warto postarać się by ceremonia ślubna i impreza weselna były inne niż wszystkie, by wyróżniały się na tle tysięcy podobnych uroczystości! Sprawdź co ma do zaproponowania nasz portal weselny, grono doświadczonych ekspertów i redaktorów, którzy dostarczą Wam oryginalne, ciekawe, a czasem nietypowe pomysły na wesele!

  • Pomysły na wesele...

    Jaki wystrój sali? Jakie menu? Jaki zespół, a co z fotografem? Dużo tego, prawda? Ślub i wesele to ogromny wysiłek organizacyjny, setki dużych i malutkich spraw, które przyprawiają niejedną parę o ból głowy i chroniczną bezsenność. Po to powstał nasz portal ślubny, aby oszczędzić Wam stresu, pomóc i prezentować w jednym miejscu najlepsze porady weselne!

  • Dobry portal ślubny może pomóc...

    Ślubniczek – portal weselny, którego misją jest dostarczać Wam pomysłów i inspiracji! Nie wiesz jak zorganizować ślub? My wiemy i chętnie się tą wiedzą podzielimy. Nasi eksperci i redaktorzy, radzą, pomagają, informują, a wszystko z drobnym przymrużeniem oka i nutką humoru – przecież ślub i wesele ma sprawiać wam radość – podpowiadamy więc, jak podejść do tego dnia bez zbędnego stresu!

  • W poszukiwaniu dobrych porad ślubnych...

    Porady ślubne, które prezentujemy na łamach poniższej strony kierujemy do wszystkich par, pragnących, by ich ślub i wesele były niezwykłe, nietuzinkowe oraz na długo zapadły w pamięci zaproszonych gości. Polecamy szczególnie dział Weselne Alternatywy – może tam odnajdziecie Waszą inspirację? Ślubniczek - ślub wesele od kuchni!

  • Ten Wielki Dzień...

    Wesele to jeden z najważniejszych dni w Waszym życiu. Warto więc zadbać, by wszystko przebiegło idealnie i zgodnie z Waszymi oczekiwaniami. Nasz portal ślubny stara się pomóc w każdym aspekcie organizacji wesela i ceremonii ślubnej. Dowiedz się, jakie są nasze pomysły na wesele i ślub.
Strona główna Od czego zaczynamy? Dania/Menu Jak zaspokoić każde podniebienie?
Jak zaspokoić każde podniebienie?
(1 głos, średnia ocena 5.00 na 5)
czwartek, 15 kwietnia 2010 12:13

Przygotowanie dobrego menu weselnego to jedna z trudniejszych decyzji związanych z organizacją całej uroczystości. Trzeba bowiem zadbać, aby wszyscy goście weselni byli zadowoleni.

Planując menu weselne warto pomyśleć o tym, że gusty weselników potrafią być bardzo odmienne. Niektórzy nie lubią drobiu, inni znów wołowiny, a jeszcze inni nie jedzą mięsa w ogóle lub spożywają wyłącznie potrawy mięsne. Taka sama sytuacja dotyczy proponowanych napojów. Nie można także przesadzić z ilością jedzenia, gdyż wiąże się to ze znacznym wzrostem kosztów oraz ze zmarnowaniem się niedojedzonych potraw. Należy zatem tak zaplanować menu, aby każdy z gości mógł się dobrze najeść i aby zbyt wiele nie pozostało na stole.

Można pomyśleć o urozmaiceniu uroczystości weselnej potrawami stylizowanymi pod konkretny region kraju. Takiej praktyki nie stosuje się jednak zbyt często, gdyż wielu weselników pochodzi z różnych stron Polski i może po prostu nie lubić regionalnych potraw. Za to ciekawą propozycją może być malutki, ozdobiony kokardką jadłospis, gdzie goście będą mogli przeczytać, co zostanie podane na stoły.

Potrawy weselne powinny mieć różnorodne smaki, aby każdy z gości mógł wybrać coś dla siebie. Dobrym rozwiązaniem jest również danie weselnikom co najmniej dwóch potraw do wyboru, np.: rosół z makaronem lub barszcz z pasztecikami, pieczona kaczka marynowana w miodzie albo szynka wieprzowa w sosie grzybowym. Warto również pomyśleć osobno o gustach i potrzebach dzieci oraz wegetarian. Małych weselników może zadowolić np. sznycel drobiowy z frytkami i surówką. Dla osób nie jedzących mięsa ciekawym rozwiązaniem będzie np. krem brokułowy lub potrawy z soi.

Ustalając weselne menu należy zadbać o dobór alkoholi. Na stołach poza tradycyjną wódką powinno znaleźć się również i wino. Warto także tutaj pokierować się gustami gości weselnych.

Restauracje, hotele i domy weselne zwykle proponują swoje menu, jednak para młoda może zasugerować swoje własne propozycje. Warto przy tym sprawdzić, co jest wliczone w cenę wesela. Zwykle nie wlicza się w nią alkoholu. Młoda para musi go zapewnić we własnym zakresie. Czasami także musi opłacić dodatkowe „korkowe”. Płaci się również zwykle za napoje bezalkoholowe.

Przy doborze win należy koniecznie zwrócić uwagę na to, aby ich smak współgrał ze smakiem potraw. Do deseru można zaproponować wypicie kieliszeczka likieru, który wspomoże trawienie. Jeżeli natomiast goście weselni nie przepadają za słodkimi alkoholami, można na to miejsce zaproponować koniak. Do każdego alkoholu daje się odpowiedni kieliszek – do szampana pasują wąskie i wysokie kieliszki lub niskie i szerokie pucharki.

Kieliszki do białego wina wytrawnego są w kształcie podobne do kielicha tulipana. Natomiast stosowane do wina czerwonego są większe i bardziej rozszerzone u dołu. Likiery serwuje się w małych kieliszkach o długich nóżkach. Warto pamiętać, że kieliszki z likierem stawia się na stole już napełnione po zakończonym posiłku.

O wiele z tych spraw zatroszczy się obsługa kelnerska. Warto jednak o nich pamiętać zwłaszcza w sytuacjach, gdy para młoda sama organizuje potrawy i napoje. Warto przy tym pokierować się gustami gości weselnych, aby każdy mógł znaleźć coś dla siebie.

 
© JCSS Wedding. All Rights Reserved. Joomla Wedding Template by Joomla CSS Guide